Amandelpark

Het bestemmingsplan op de zorglocatie Amandelhof aan de Arnhemse Bovenweg 2 in Zeist voorziet in (vervangende) nieuwbouw van in totaal 144 (zorg)appartementen. Ook wordt een parkachtige herinrichting van de buitenruimte mogelijk gemaakt. Het bestemmingsplan vormt het planologisch-juridisch kader voor de ruimtelijke ontwikkeling.

Op 28 mei 2024 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan en het bijbehorende beeldkwaliteitsplan gewijzigd vastgesteld. Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan wordt verwezen naar hoofdstuk 3 van de nota van zienswijzen (bijlage 16 bij het bestemmingsplan).

Beeldkwaliteitsplan Amandelpark

Voor het plangebied is een beeldkwaliteitsplan vastgesteld. Het beeldkwaliteitsplan geeft inzicht in de beoogde ruimtelijke kwaliteit van de bebouwing en de buitenruimte in het plangebied. Zo worden er kaders gegeven voor een goede landschappelijke kwaliteit, de infrastructuur, de ordening van de nieuwe bebouwing en de beeldkwaliteit van die bebouwing. Het beeldkwaliteitsplan is onderdeel van het vastgestelde bestemmingsplan en de welstandsnota van de gemeente Zeist. 

Besluit Hogere Waarden Wet Geluidhinder

Binnen het bestemmingsplan worden nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen gerealiseerd, daarom moet het plan aan de Wet geluidhinder voldoen. Hiervoor is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de geluidsbelasting op de gevels. Uit dit onderzoek blijkt dat het geluidsniveau op de gevels van wooneenheden binnen gebouw B, vanwege het wegverkeer op de Arnhemse Bovenweg, hoger is dan de wettelijke voorkeurswaarde die vanuit de Wet geluidhinder moet worden nagestreefd. De Wet geluidhinder biedt de mogelijkheid om, onder voorwaarden, ontheffing te verlenen van deze voorkeurswaarde en hogere waarden toe te staan op de gevels van de wooneenheden. Het college van burgemeester en wethouders heeft voor het plan gebruik gemaakt van deze mogelijkheid en het besluit hogere waarden overeenkomstig het ontwerpbesluit vastgesteld.

Ter inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan, het beeldkwaliteitsplan en het besluit hogere waarde liggen vanaf donderdag 6 juni 2024 gedurende 6 weken ter inzage. U kunt alle stukken inzien via de bijlagen op deze pagina.

Beroep

In de periode van vrijdag 7 juni tot en met donderdag 18 juli kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep worden ingesteld over het bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan en/of besluit hogere waarde door:

  • belanghebbenden die het met het bovenstaande besluit niet eens zijn;
  • niet-belanghebbenden die in de voorprocedure tijdig hun zienswijze hebben ingediend;
  • niet-belanghebbenden die niet verweten kunnen worden geen of niet tijdig een zienswijze te hebben ingediend. 

Het beroepschrift moet worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor het indienen van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd. U kunt deze griffierechten vinden op de website van de Raad van State.

Digitaal

Tevens bestaat de mogelijkheid om digitaal beroep in te stellen en een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen. Hiervoor is een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Op de website van de Raad van State staan de exacte voorwaarden vermeld.

Voorlopige voorziening

Een beroepschrift heeft geen schorsende werking. De vaststellingsbesluiten treden de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Om de werking van het besluit over het bestemmingsplan op te schorten kan een belanghebbende gelijktijdig met het indienen van een beroepschrift een voorlopige voorziening aanvragen. Een dergelijk - gemotiveerd - verzoek moet worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (via het genoemde adres). Voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Crisis en herstelwet

Op de vaststelling van dit bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat in het beroepschrift de beroepsgronden moeten worden aangevoerd. Na afloop van de beroepstermijn kan dit niet meer. Verder moet in het beroepschrift worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.