Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Categorieën

  • Overig

Verhalen delen en stilstaan bij onze gezamenlijke geschiedenis van het slavernijverleden.

Famia bin reflektá kompartí.

Kondreman, dis' na wang spesrtutu kari, fu memre 150 jari keti koti. Un kong prisiri nanga wi.

Activiteiten

Samen met Cultuur Zeist en vrijwilligers is het initiatief genomen voor het organiseren van bijeenkomsten in de gemeente Zeist in het kader van het herdenkingsjaar Slavernijverleden.

28 juni - Bijeenkomst herdenking Slavernijverleden

Verhalen delen en stilstaan bij onze gezamenlijke geschiedenis van het slavernijverleden. Locatie: Gemeentehuis Zeist, Het Rond 1

Programma

  • 19.15 uur: Inloop
  • 19.30 uur: Start bijeenkomst
  • 19.30 uur: Muziek van Nancy Zeefuik
  • 19.35 uur: Opening avond – Thalitha Bhugwandass
  • 19.40 uur: Welkomstwoord – Burgemeester Joyce Langenacker
  • 19.45 uur: Thalitha Bhugwandass – Introductie
  • 19.55 uur: Lezing keynote spreker Kathleen Ferrier
  • 20.25 uur:  Korte voordracht uit theatervoorstelling “Yu Sabi” van het Kunstenhuis Idea
  • 20.30 uur: Gesprek met aanwezigen
  • 21.00 uur: Afronding

Iedereen is welkom. Wel vragen we om u van tevoren aan te melden, zodat we rekening kunnen houden met het aantal deelnemers.

Meld u aan

In de bibliotheek in Zeist is een ruimte gecreëerd voor de expositie ‘Ik zeg toch sorry’ met een leestafel en uitgebreide boekenlijst. Dit met als doel om stil te staan bij ons gedeelde verleden. De expositie sluit aan op de toneelvoorstelling ‘Ik zeg toch sorry’, een theaterproductie van Raymi Sambo en theatergroep Aluin. De expositie werd geopend door burgemeester Joyce Langenacker.

Zaterdag 25 november is de film ‘Sporen van het Nederlands slavernijverleden in Zeist’ vertoond in de Kleine Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente. Historicus Willem de Bruin gaf een korte toelichting over de film, die speciaal is gemaakt voor de inwoners van Zeist door Willem de Bruin en Jan Smulders van Delta Film. Na de film is er met elkaar gesproken over de film en het belang van het onderwerp Slavernijverleden.

Op 7 november 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met het starten van onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in de gemeente Zeist over de periode van de 17e tot het begin van de 20e eeuw. De geschiedenis van kolonialisme en slavernij staat de laatste jaren veel in de aandacht. Over het slavernijverleden van Zeist is nog onvoldoende bekend. Door de start van het onderzoek kunnen we de dialoog voeren naar de doorwerking in het heden, over onze gezamenlijke geschiedenis. Het onderzoek wordt uitgevoerd door meerdere onderzoekers onder aanvoering van een medewerker binnen de gemeente Zeist die ervaring heeft met soortgelijk onderzoek voor de provincie Overijssel en de stad Deventer. Onderdeel van het onderzoek zijn interviews en literatuur en archiefonderzoek.

De vereiste specifieke kennis over het onderwerp en het houden van gerichte interviews maakt dat er is gekozen voor deze aanpak. Door het werken met een begeleidingscommissie bevorderen we objectiviteit en diepgang van het onderzoek.

Om het slavernijverleden te herdenken was er op 30 juni een bijeenkomst in het gemeentehuis. Samen met onze inwoners stonden we stil bij de impact van het verleden en deelden we persoonlijke verhalen.

Brenda Emmen-Hassell van MeanderOmnium heette vanuit de initiatiefgroep iedereen welkom. Dr. Jurenne Hooi vertelde haar persoonlijke verhaal waarin ze benadrukte hoe het verleden van invloed is op de toekomst. Ook waren er spoken word-voordrachten van Rienaysa Lamp-Antonia. De avond werd afgesloten met een open dialoog tussen alle aanwezigen.

Burgemeester Koos Janssen onderstreepte het belang van de bijeenkomst: “Het was een avond waarin we ons hart hebben laten spreken. Van vinden naar voelen. Laten we luisteren want daar begint ons gesprek en onze gezamenlijke geschiedenis.”

Het gesprek tussen de aanwezigen was open en respectvol. Er was ruimte om denkbeelden en perspectieven naar voren te brengen en naar elkaars verhalen te luisteren. Het is een belangrijke stap in de bewustwording en het verbinden van het verleden met het heden. Zo kunnen we bouwen aan een toekomst van gelijkwaardigheid en inclusie.

Meedenken of meehelpen?

Belangstellenden die willen meedenken of meehelpen met het organiseren kunnen zich melden via info@cultuurzeist.nl.